HomeΦυτάΤο μυστικό της ηλιακής ακτινοβολίας για την ευημερία των φυτά ζελέ φασολιών

Το μυστικό της ηλιακής ακτινοβολίας για την ευημερία των φυτά ζελέ φασολιών

Εισαγωγή 

Τα φυτά ζελέ φασολιών που ονομάζονται επίσης Sedum rubrotinctum, είναι μια μεγάλη προσθήκη σε οποιαδήποτε συλλογή κήπων ή φυτών σπιτιού. Είναι ζουμερά που έχουν σαρκώδη φύλλα σε σχήμα φασολιών ζελέ, τα οποία μπορούν να είναι πράσινα ή ζωντανά κόκκινα εάν αναπτυχθούν υπό κατάλληλες συνθήκες. Είναι εύκολο να φροντίσετε. Δεν έχουν μόνο μια ελκυστική εμφάνιση, αλλά και καλή όψη. Τα φυτά ζελέ φασολιών προέρχονται από το Μεξικό και η εμφάνισή τους και η χαμηλή φύση συντήρησης τους έχουν κάνει δημοφιλείς σε όλο τον κόσμο.

Οι απαιτήσεις του ηλιακού φωτός για αυτά τα γοητευτικά φυτά θα διερευνηθούν σε αυτό το blog post. Θα εξετάσουμε τις ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης τους, πώς να τα φροντίζουμε μέσα και έξω, και τα σημάδια της υπερβολικής ή ανεπαρκούς έκθεσης στον ήλιο. Μόλις τελειώσετε την ανάγνωση αυτού του άρθρου, θα έχετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να εξασφαλίσετε ότι τα φυτά ζελέ φασολιών σας ευημερούν.

Χρειάζονται τα φυτά ζελέ φασολιών το φως του ήλιου;

φυτά ζελέ φασολιών

Τα φυτά ζελέ φασολιών, όπως και άλλα ζουμερά, χρειάζονται το φως του ήλιου για να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν. Αυτά τα φυτά εξαρτώνται επίσης από τον ήλιο για τη φωτοσύνθεση ή να κάνουν τη δική τους τροφή και να τους δώσει την ενέργεια για την ανάπτυξη των φύλλων υπογραφής του και ζωντανά χρώματα. Η ποσότητα του ηλιακού φωτός που απαιτείται, ωστόσο, εξαρτάται από το αν το φυτό είναι ντυμένο μέσα ή έξω.

Για υπαίθρια φυτά φασολιών ζελέ, ο ήλιος είναι συνήθως καλύτερος. Θα πρέπει να λαμβάνουν τουλάχιστον έξι ώρες άμεσου φωτός την ημέρα, πράγμα που σημαίνει πλήρη ηλιακό φως. Σε ζεστές περιοχές μπορεί να χρειαστεί μια μικρή σκιά το απόγευμα, έτσι ώστε να μην καούν τα φύλλα τους από πάρα πολύ ήλιο. Ωστόσο, εσωτερικά φυτά ζελέ φασολιών θα πρέπει να τοποθετηθεί σε φωτεινά ηλιόλουστα μέρη, όπως το παράθυρο που στρέφεται νότια, όπου μπορεί να πάρει αρκετό αναβοσβήνει το φως που θα διαρκέσει καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Αν και φυτά ζελέ φασολιών είναι σε θέση να επιβιώσουν σε διαφορετικά επίπεδα φωτός; ζωτικότητα και την υγεία του απαιτεί την εξεύρεση ενός σημείου ισορροπίας μεταξύ των δύο άκρων. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο θα προκαλέσει κάψιμο των φύλλων, ενώ η ανεπαρκής έκθεση θα οδηγήσει σε αδύναμη αυξητική ανάπτυξη.

Βέλτιστες συνθήκες καλλιέργειας για τα φυτά ζελέ

φυτά ζελέ φασολιών

Τύπος εδάφους

Τα φυτά φασολιών ζελέ χρειάζονται έδαφος που αποστραγγίζει καλά για να αποφευχθεί η σήψη των ριζών, ένα κοινό πρόβλημα με τους χυμούς. Ένα καλό μείγμα θα ήταν αυτό του κάκτου ή ζουμερό καθώς δίνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και αποστράγγιση. Για να βελτιώσετε την αποστράγγιση, μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε το δικό σας, αναμειγνύοντας το φυσιολογικό χώμα κατσαρόλας με άμμο ή περλίτη.

Λίπανση

Μια άλλη σημαντική εξέταση κατά τη φροντίδα των φυτών φασολιών ζελέ είναι το πότισμα. Αυτά είναι φυτά ανθεκτικά στην ξηρασία και δεν χρειάζονται συχνό πότισμα. Το καλύτερο είναι όταν «καθαρίζετε και στεγνώνετε» το έδαφος, με το οποίο πλημμυρίζουν το χώμα μέχρι να οριστεί και στη συνέχεια το αφήνεται να στεγνώσει εντελώς πριν κάνετε έναν άλλο γύρο άρδευσης. Η υπερβολική άρδευση προκαλεί σήψη των ριζών. Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια της διακοπής άρσης διασφαλίζει ότι το έδαφος στεγνώνει.

Θερμοκρασία

Για παράδειγμα, ένα φυτό ζελατίνης όπως ζεστές θερμοκρασίες από 65°F σε 75°F (18°C – 24°C). Μπορούν να περάσουν από υψηλότερες θερμοκρασίες καλά, αλλά μπορεί να απαιτούν κάποια σκιά κατά τη διάρκεια των μεσημεριανών ωρών. Σε περίπτωση κατάψυξης των παγετώνων σε αυτές τις κρύες περιοχές δεν πρέπει να τους αγγίξει, δεδομένου ότι τα φύλλα τους και την υγεία γενικά μπορεί να επιδεινωθεί.

Απαιτήσεις φωτισμού για τα φυτά εσωτερικών και εξωτερικών φασολιών ζελέφυτά ζελέ φασολιών

Φωτισμός εσωτερικού χώρου

Για τα φυτά εσωτερικών φασολιών ζελέ, η εύρεση του σωστού χώρου είναι ζωτικής σημασίας. Χρειάζονται φωτεινό, έμμεσο φως για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Ένα παράθυρο προς το νότο είναι συχνά η καλύτερη θέση, καθώς παρέχει άφθονο ηλιακό φως χωρίς την έντονη θερμότητα που μπορεί να έρθει από την άμεση έκθεση. Εάν το φυσικό φως είναι ανεπαρκές, μπορείτε να συμπληρώσετε με τεχνητά φώτα καλλιέργειας για να εξασφαλίσετε ότι λαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα φωτισμού.

Εξωτερικός φωτισμός

Εξωτερικά φυτά ζελέ φασολιών συνήθως ευδοκιμούν σε πλήρη ηλιακό φως. Θα πρέπει να τοποθετούνται σε μια περιοχή όπου μπορούν να λαμβάνουν τουλάχιστον έξι ώρες άμεσου ηλιακού φωτός κάθε μέρα. Ωστόσο, αν ζείτε σε μια περιοχή με έντονη καλοκαιρινή ζέστη, σκεφτείτε να παρέχετε κάποια απόγευμα σκιά για να προστατεύσετε τα φυτά από το ηλιακό έγκαυμα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί φυτεύοντάς τα κοντά σε υψηλότερα φυτά ή χρησιμοποιώντας υφάσματα σκιάς.

Μετάβαση μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων

Εάν σκοπεύετε να μετακινήσετε τα φυτά ζελέ σας μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών ρυθμίσεων, είναι απαραίτητο να το κάνετε σταδιακά. Ξαφνικές αλλαγές στην ένταση του φωτός μπορούν να σοκάρουν τα φυτά και να προκαλέσουν άγχος. Ξεκινήστε τοποθετώντας τα σε μια σκιώδη περιοχή έξω για μερικές ώρες κάθε μέρα, αυξάνοντας σταδιακά την έκθεσή τους στο άμεσο ηλιακό φως για μια εβδομάδα ή δύο.

Σημάδια υπερβολικής και υπο αποκάλυψης του ηλιακού φωτός

φυτά ζελέ φασολιών

Συμπτώματα υπερβολικής έκθεσης

Η υπερβολική έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα για τα φυτά φασολιών ζελέ. Τα πιο συνηθισμένα σημάδια περιλαμβάνουν:

  • Κάψιμο φύλλων: Λευκά ή καφέ σημεία στα φύλλα υποδεικνύουν ηλιακό έγκαυμα. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν το φυτό λαμβάνει πάρα πολύ άμεσο ηλιακό φως, ειδικά σε ζεστά κλίματα.
  • Συμβουλές: Οι άκρες των φύλλων μπορεί να γίνουν καφέ και στεγνά, σηματοδοτώντας ότι το φυτό παίρνει πάρα πολύ ήλιο.
  • Stunted Growth: Το υπερβολικό ηλιακό φως μπορεί να στρεβλώσει το φυτό, οδηγώντας σε stunted ανάπτυξη και μειωμένη ζωντάνια.

Συμπτώματα ανεπαρκούς έκθεσης

Από την άλλη πλευρά, το ανεπαρκές ηλιακό φως μπορεί επίσης να επηρεάσει την υγεία των φυτών φασολιών ζελέ. Τα συνηθισμένα συμπτώματα της ανεπαρκούς έκθεσης περιλαμβάνουν:

  • Leggy Growth: Το φυτό μπορεί να γίνει εκτεταμένο και σπινθηρό καθώς τεντώνεται προς την πηγή φωτός.
  • Φωτεινά φύλλα: Η έλλειψη ηλιακού φωτός μπορεί να προκαλέσει τα φύλλα να χάσουν το ζωντανό χρώμα τους και να εμφανιστούν χλωμό ή κιτρινωπό.
  • Αργή ανάπτυξη: Το ανεπαρκές φως μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη του φυτού και να οδηγήσει σε λιγότερα φύλλα και μικρότερο συνολικό μέγεθος.

Εξισορρόπηση της έκθεσης φωτός

Για να διατηρήσετε υγιή φυτά ζελέ φασολιών, είναι ζωτικής σημασίας να βρείτε τη σωστή ισορροπία της έκθεσης στο φως. Ελέγξτε τακτικά τα φυτά σας για ενδείξεις υπερβολικής ή ανεπαρκούς έκθεσης και προσαρμόστε την τοποθέτησή τους ανάλογα με τις ανάγκες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη μετακίνηση τους σε μια διαφορετική θέση ή την προσαρμογή της ποσότητας του τεχνητού φωτός που λαμβάνουν.

Συμβουλές για τη διατήρηση υγιών φυτών φασολιών ζελέ

φυτά ζελέ φασολιών

Τακτική παρακολούθηση

Κρατήστε ένα στενό μάτι για τα φυτά ζελέ φασολιών σας για να ανιχνεύσει τυχόν προβλήματα νωρίς. Ελέγξτε τακτικά για σημάδια υπερβολικής ή ανεπαρκούς έκθεσης στο ηλιακό φως και προσαρμόστε το περιβάλλον τους αναλόγως. Δώστε προσοχή στο χρώμα και την κατάσταση των φύλλων, καθώς αυτά μπορούν να παρέχουν πολύτιμες ενδείξεις για την υγεία του φυτού.

Σωστό πότισμα

Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τη μέθοδο “σβήσιμο και στεγνό” για το πότισμα των φυτών ζελέ φασολιών σας. Η υπερβολική άρδευση μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών, ενώ η υποβρύχια μπορεί να προκαλέσει τα φύλλα να γκρεμιστούν και να πέσουν. Προσαρμόστε το χρονοδιάγραμμα άρδευσης ανάλογα με την εποχή και τη θέση του φυτού, καθώς μπορεί να χρειάζονται περισσότερο ή λιγότερο νερό ανάλογά με τις συνθήκες.

Γονιμοποίηση

Ενώ τα φυτά φασολιών ζελέ δεν απαιτούν συχνή λίπανση, η παροχή τους με ένα ισορροπημένο, αραιωμένο λίπασμα κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης μπορεί να προωθήσει την υγιή ανάπτυξη. Χρησιμοποιήστε ένα κάκτο ή ζουμερό λίπασμα και ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τα καλύτερα αποτελέσματα.

Συμπέρασμα

Τα φυτά φασολιών ζελέ είναι μια ευχάριστη και χαμηλής συντήρησης προσθήκη σε οποιαδήποτε συλλογή φυτών. Με την κατανόηση των απαιτήσεων του ηλιακού φωτός τους και την παροχή των βέλτιστων συνθηκών για την ανάπτυξη, μπορείτε να εξασφαλίσετε τα φυτά ζελέ φασολιών σας να ευδοκιμήσουν. Να θυμάστε να παρακολουθείτε την έκθεσή τους στο φως, να τα ποτίζετε κατάλληλα, και να παρέχετε τις σωστές συνθήκες εδάφους και θερμοκρασίας.

Ελπίζουμε ότι αυτός ο οδηγός σας έχει δώσει πολύτιμες ιδέες και πρακτικές συμβουλές για τη φροντίδα των φυτών ζελέ. Αν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή θέλετε να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας, παρακαλώ αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω. 

Συχνές Ερωτήσεις

Πόσο συχνά πρέπει να ποτίζω τα φυτά μου;

Βράζετε τα φυτά σας με ζελέ χρησιμοποιώντας τη μέθοδο “βράζοντας και στεγνώντας”, επιτρέποντας στο έδαφος να στεγνώσει εντελώς μεταξύ των ποτίσεων. Αυτό συνήθως σημαίνει πότισμα κάθε 2-3 εβδομάδες, ανάλογα με την εποχή και τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Μπορούν τα φυτά φασολιών ζελέ να επιβιώσουν σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού;

Ενώ τα φυτά φασολιών ζελέ μπορούν να ανεχθούν συνθήκες χαμηλού φωτισμού για σύντομες περιόδους, δεν θα ευδοκιμήσουν χωρίς επαρκή ηλιακό φως. Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνουν έντονο, έμμεσο φως σε εσωτερικούς χώρους ή τουλάχιστον έξι ώρες άμεσου ηλιακού φωτός στο εξωτερικό.

Τι πρέπει να κάνω αν το φυτό τζελί μου καίγεται από τον ήλιο;

Εάν το φυτό ζελέ σας δείχνει σημάδια ηλιακών εγκαυμάτων, μετακινήστε το σε μια θέση σκίασης και παρακολουθήστε το προσεκτικά. Κόψτε τυχόν κατεστραμμένα φύλλα για να ενθαρρύνετε νέα ανάπτυξη και να μειώσετε τον κίνδυνο περαιτέρω βλάβης.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments