HomeΦυτάΗ ευελιξία και τα οφέλη των αναρριχώμενων φυτών

Η ευελιξία και τα οφέλη των αναρριχώμενων φυτών

Εισαγωγή

Η αναρριχώμενων φυτών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε τους κήπους πιο κάθετους, μετατρέποντας τους άδειους τοίχους, τους φράχτες και τις πέργκολες σε καταπράσινους καμβάδες.

Αυτά τα φυτά χρησιμοποιούν μια ποικιλία μεθόδων αναρρίχησης, όπως μίσχους, έλικες και αυτοκόλλητα μαξιλάρια για να κάνουν ζωντανές ταπετσαρίες που είναι ευχάριστες στην εμφάνιση και λειτουργικές.

Τα αναρριχητικά φυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα περιβάλλοντα, από μικρούς αστικούς κήπους έως μεγάλες εξοχικές κατοικίες. Είναι πολύ ευέλικτοι. Δεν προσφέρουν μόνο ομορφιά αλλά παρέχουν και περιβαλλοντικά οφέλη, όπως η παροχή ενδιαιτημάτων για την άγρια ​​ζωή και η βελτίωση της ποιότητας του αέρα.

Αυτό που κάνει τα αναρριχητικά φυτά συναρπαστικά είναι το γεγονός ότι δημιουργούν φυσικές οθόνες και σκιά που δίνουν ζωή στο τοπίο ανά πάσα στιγμή. Επιπλέον, βοηθούν να απαλύνουν τις σκληρές γραμμές των κτιρίων και άλλων κατασκευών δημιουργώντας ένα πιο συνεκτικό σχέδιο κήπου.

Οφέλη από την ύπαρξη αναρριχόμενων φυτών

αναρριχώμενων φυτών

 

Αισθητικά Οφέλη

Υπάρχουν πολλά αισθητικά οφέλη που σχετίζονται με τα αναρριχώμενα φυτά. Αυτά τα φυτά φέρνουν ύψος και βάθος στα σχέδια κήπων δημιουργώντας στρώματα ενδιαφέροντος, καθώς και εστιακά σημεία που τραβούν το μάτι προς τα πάνω.

Τα λουλούδια των αναρριχώμενων τριαντάφυλλων, το βελούδινο φύλλωμα του κισσού ή οι καταρράκτες των λουλουδιών wisteria θα μπορούσαν να μετατρέψουν κάθε κάθετο χώρο σε παράδεισο στη γη για τους λάτρεις της κηπουρικής.

Τέτοια φυτά μπορούν να καλύψουν αντιαισθητικούς τοίχους ή φράχτες, καθιστώντας τους όμορφους ζωντανούς πράσινους τοίχους. Επιπλέον, οι έλικες ή τα κλήματα τους τυλίγονται γύρω από κατασκευές όπως πέργκολες ή αμπελώνες ενισχύοντας ένα στοιχείο έκπληξης ή ρομαντισμού στους κήπους.

Περιβαλλοντικά Οφέλη

Τα αναρριχητικά φυτά είναι περιβαλλοντικά ωφέλιμα με διάφορους τρόπους. Αυτά περιλαμβάνουν την παροχή ενδιαιτημάτων για πτηνά και έντομα, προωθώντας έτσι τη βιοποικιλότητα.

Τα πουλιά μπορούν να φωλιάσουν ανάμεσα σε πυκνό φύλλωμα, ενώ τα έντομα λαμβάνουν τροφή, καθώς και κρύβονται σε φύλλα και λουλούδια, σχηματίζοντας τελικά μια πυκνή μάζα γύρω της, καθιστώντας την ιδανική κρυψώνα για άγρια ​​ζώα, όπως σκίουρους κ.λπ.

τη χειμερινή περίοδο, επομένως η κατανάλωση ενέργειας μειώνεται με αποτέλεσμα ένα βιώσιμο περιβάλλον διαβίωσης, εκτός από αυτό, εκπέμπουν οξυγόνο κατά τη φωτοσύνθεση ενώ καθαρίζουν τον αέρα απορροφώντας τους ρύπους που ευθύνονται για την ηχορύπανση. Τα αναρριχητικά φυτά δεν είναι απλά όμορφα αλλά ενισχύουν και την ομορφιά και την οικολογική αξία ενός κήπου.

Κοινοί τύποι αναρριχώμενων φυτών

αναρριχώμενων φυτών

 

Ανθισμένοι ορειβάτες

Διαφορετικοί τύποι αναρριχώμενων φυτών έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Οι ανθοφόροι ορειβάτες όπως η clematis και η wisteria είναι γνωστοί για τα πολύχρωμα λουλούδια και το άρωμά τους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φέρουν άρωμα και χρώμα στον κήπο.

Αυτοί οι ανθοφόροι ορειβάτες συνήθως ανθίζουν για μεγάλες περιόδους παρέχοντας οπτική απόλαυση που διαρκεί για πολλούς μήνες. Επικονιαστές όπως οι μέλισσες ή οι πεταλούδες έλκονται από αυτά λόγω του νέκταρ που περιέχεται στα άνθη τους, το οποίο συνεχίζει να υποστηρίζει το τοπικό οικοσύστημα γύρω τους.

Αειθαλείς ορειβάτες

Οι αειθαλείς ορειβάτες όπως ο κισσός και το γιασεμί παράγουν πράσινο όλο το χρόνο, καθιστώντας τους ιδανικούς για χρήση ως οθόνες προστασίας της ιδιωτικής ζωής ή για κάλυψη μη ελκυστικών κατασκευών.

Αυτό σημαίνει ότι τα φύλλα δεν πέφτουν από αυτά τα φυτά, αλλά παραμένουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, παρέχοντας έτσι σταθερά καλύμματα με αμετάβλητη όψη. Αειθαλείς ορειβάτες χρειάζονται επίσης σε μέρη όπου χρειάζεται χειμερινό ενδιαφέρον για να κρατηθεί ο κήπος ζωντανός ακόμα και τις πιο κρύες εποχές.

Ορισμένα είδη όπως το γιασεμί έχουν επίσης γλυκά άρωμα λουλούδια, έτσι προσθέτει μια αισθητηριακή διάσταση και τέτοιοι κήποι μπορεί να τα χρειάζονται.

Πώς να επιλέξετε το σωστό αναρριχώμενων φυτών

αναρριχώμενων φυτών

 

Θεωρήσεις για το κλίμα

Για να επιλέξετε ένα αναρριχητικό φυτό, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το κλίμα στην περιοχή σας. Μερικοί ορειβάτες ευδοκιμούν σε τροπικό καιρό, ενώ άλλοι προτιμούν ψυχρότερες εύκρατες συνθήκες.

Αυτή η γνώση μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε ένα κατάλληλο φυτό ανάπτυξης για τον κήπο σας. Για παράδειγμα, οι βουκαμβίλιες και τα λουλούδια του πάθους είναι ιδανικά για ζεστά κλίματα, ενώ το clematis και το μελισσόχορτο είναι πιο κατάλληλα για δροσερές περιοχές.

Απαιτήσεις εδάφους

Τα διαφορετικά αναρριχώμενα φυτά έχουν διαφορετικές απαιτήσεις στο έδαφος. Ενώ σε μερικούς αρέσουν τα καλά στραγγιζόμενα εδάφη, άλλα αναπτύσσονται καλύτερα σε αργιλώδη εδάφη. Έτσι, η δοκιμή του εδάφους σας και η πραγματοποίηση τυχόν απαραίτητων τροποποιήσεων θα σας βοηθήσουν να διασφαλίσετε ότι το αναρριχητικό φυτό σας λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Η γονιμότητα του εδάφους καθώς και η δομή μπορούν να βελτιωθούν με την προσθήκη κομπόστ ή άλλων οργανικών υλικών σε αυτό. Το Wisteria είναι ελαφρώς όξινο έως ουδέτερο έδαφος με καλή στράγγιση. Από την άλλη πλευρά, ο κισσός μπορεί να ανεχθεί διαφορετικούς τύπους εδάφους, συμπεριλαμβανομένων των φτωχών.

Συνήθειες Ανάπτυξης

Σκεφτείτε τη συνήθεια ανάπτυξης αυτού του ορειβάτη. Μερικά είναι πολύ γρήγορα και μπορούν εύκολα να καλύψουν τεράστιες εκτάσεις, αν και μερικά χρειάζονται πολύ χρόνο για να αναπτυχθούν, αλλά είναι κατάλληλα για μικρά μέρη. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να καταλάβετε πώς αυτά τα φυτά αυτοπροσδιορίζονται είτε μέσω έλικες, δίδυμα στελέχη ή αυτοκόλλητα μαξιλάρια, βοηθώντας σας να δημιουργήσετε μια κατάλληλη δομή στήριξης για αυτά όπως απαιτείται. Ωστόσο, τα αναρριχητικά τριαντάφυλλα χρειάζονται μια ισχυρή πέργκολα ή κληματαριά, ενώ τέτοια φυτά δίδυμου σαν πρωινές δόξες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ελαφρύτερες κατασκευές.

Φύτευση αναρριχώμενων φυτών

αναρριχώμενων φυτών

Προετοιμασία του εδάφους

Ξεκινήστε προετοιμάζοντας το έδαφος όπου σκοπεύετε να φυτέψετε τον ορειβάτη. Φροντίστε να είναι καλά στραγγισμένο και να έχει άφθονη οργανική ύλη. Αυτό το παρασκεύασμα βοηθά στη δημιουργία ενός ισχυρού ριζικού συστήματος που είναι σημαντικό για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη του φυτού σας.
Χαλαρώστε το χώμα για τουλάχιστον 12″ και στη συνέχεια ανακατέψτε το κομπόστ έτσι ώστε τα θρεπτικά συστατικά να είναι εύκολα προσβάσιμα στις ρίζες όταν χρειάζονται περισσότερο. Όταν γεμίζετε τις τρύπες κατά τη φύτευση, θυμηθείτε να γεμίζετε το χώμα πίσω σε αυτό πιέζοντας απαλά προς τα κάτω Το χώμα για να αποφύγετε το σχηματισμό χώρων αέρα Μετά τη φύτευση, θα πρέπει να ποτίζετε καλά το φυτό για να εγκλιματιστεί στη νέα του θέση ανάπτυξη της ρίζας.

Τεχνικές Φύτευσης

Φυτέψτε το αναρριχητικό φυτό σας στο κάτω μέρος της δομής που θα το υποστηρίξει κατά την ανάπτυξη. Φροντίστε να σκάψετε μια τρύπα δύο φορές πιο βαθιά από μια τρύπα φυτού ρίζας, γεμίστε την με χώμα πιέστε σταθερά τυχόν κενά αέρα μέσα. Ποτίστε το φυτό βαθιά μετά τη φύτευση, ώστε να εγκατασταθεί στο νέο του σπίτι. Το επίστρωμα στη βάση θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για την κατακράτηση νερού, επιτρέποντας την καλή ρύθμιση της θερμοκρασίας του εδάφους και ενθαρρύνοντας έτσι την υγιή ανάπτυξη των ριζών.

Φροντίδα αναρριχώμενων φυτών

αναρριχώμενων φυτών

Ανάγκες ποτίσματος

Τα περισσότερα αναρριχώμενα φυτά απαιτούν τακτικό πότισμα, ειδικά κατά τις περιόδους ξηρασίας. Για παράδειγμα, βεβαιωθείτε ότι το έδαφος παραμένει υγρό αλλά όχι κορεσμένο, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει σήψη των ριζών. Το βαθύ πότισμα μία ή δύο φορές την εβδομάδα είναι συνήθως αρκετό, αν και άλλοι παράγοντες όπως τα είδη και το κλίμα μπορεί να παίζουν ρόλο. Κατά τη διάρκεια της ζέστης, μπορεί να χρειαστεί πιο συχνό πότισμα για να αποφευχθεί η πλήρης ξήρανση των εδαφών.

Γονιμοποίηση

Ταΐστε τα αναρριχώμενά σας φυτά με ένα ισορροπημένο λίπασμα κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, ώστε να αναπτυχθούν υγιή και να φέρουν πολλά λουλούδια. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή. Τα οργανικά λιπάσματα όπως το κομπόστ ή η καλά σαπισμένη κοπριά μπορεί επίσης να βοηθήσουν επειδή είναι πηγές βραδείας αποδέσμευσης θρεπτικών ουσιών. Η υπερβολική λίπανση θα ενθαρρύνει την υπερβολική παραγωγή φυλλώματος σε βάρος της ανθοφορίας.

Κλάδεμα και Εκπαίδευση

Για να έχετε υγιή αναρριχώμενα φυτά και να ελέγξετε την ανάπτυξή τους, το κλάδεμα είναι απαραίτητο. Για να κάνετε το φυτό να αναπτυχθεί προς την επιθυμητή κατεύθυνση, δέστε το στη δομή στήριξης ενώ αφαιρείτε τυχόν νεκρά ή κατεστραμμένα κλαδιά. Εκτός από την ενθάρρυνση της νέας ανάπτυξης, το τακτικό κλάδεμα προάγει επίσης την κυκλοφορία του αέρα που θα μειώσει την πιθανότητα ασθενειών. Διαφορετικοί ορειβάτες έχουν συγκεκριμένους χρόνους και μεθόδους κλαδέματος, επομένως κάποιος πρέπει να ερευνήσει τον συγκεκριμένο ορειβάτη σας.

Υποστηρικτικές κατασκευές για αναρριχώμενων φυτών

αναρριχώμενων φυτών

Καφασωτά

Μεταξύ άλλων, οι πέργκολες είναι μια από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες κατασκευές στήριξης για αναρριχητικά φυτά. Αυτά έρχονται σε διαφορετικά σχήματα και μεγέθη δημιουργώντας όμορφους κάθετους κήπους. Μπορούν να κατασκευαστούν χρησιμοποιώντας ξύλο, μέταλλο ή πλαστικό υλικό ανάλογα με το πόσο ισχυρά πρέπει να είναι για να κρατήσουν ώριμα φυτά. Τοποθετήστε το καφασωτό όσο το δυνατόν πιο κοντά στο φυτό όταν φυτεύετε για να μην ενοχλούνται οι ρίζες.

πέργκολες και πέργκολες

Εκτός από τα σημεία εστίασης, οι πέργκολες και οι πέργκολες παρέχουν επίσης υποστήριξη σε έναν κήπο. Είναι κατάλληλα για μεγάλους ορειβάτες όπως η γουιστέρια και τα τριαντάφυλλα αναρρίχησης. Για παράδειγμα, αυτές οι δομές

Συμπερασματικά

Τα αναρριχητικά φυτά είναι μια υπέροχη προσθήκη σε κάθε κήπο, τόσο για την ομορφιά όσο και για την πρακτικότητά τους. Από τις ζωηρές ανθοφορίες των ανθισμένων αμπελιών μέχρι το αειθαλές φύλλωμα που διαρκεί όλο το χρόνο, αυτά τα προσαρμόσιμα φυτά μπορούν να μεταμορφώσουν κάθετους χώρους σε ελκυστικά στοιχεία σε σχέδια τοπίου. Παρέχουν ενδιαίτημα για την άγρια ​​ζωή, βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα και χρησιμεύουν ως φυσική μόνωση από τα κτίρια.

Όταν επιλέγετε αναρριχητικά φυτά, θα πρέπει να λάβετε υπόψη το έμπειρο κλίμα, τον τύπο του εδάφους και τις συνήθειες ανάπτυξης μεταξύ άλλων. Η σωστή φύτευση και φροντίδα, συμπεριλαμβανομένου του ποτίσματος, της λίπανσης και του κλαδέματος είναι απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη.

Τα κουφώματα στήριξης όπως οι πέργκολες βοηθούν επίσης να αναπτυχθούν ορειβάτες τοίχου ή αμπέλια που είναι απαραίτητα για το πρασίνισμα του χώρου. Εάν ένα άτομο χρειάζεται μια νότα ρομαντικής ιδιωτικότητας ή οικολογικά οφέλη στους κήπους μας, τότε τα αναρριχητικά φυτά θα κάνουν τεράστια διαφορά. Η ευελιξία σε διαφορετικά περιβαλλοντικά κλίματα στα οποία ευδοκιμούν τα καθιστά μια ανεκτίμητη προσθήκη σε κάθε υπαίθριο χώρο διαβίωσης λόγω των πολλαπλών εφαρμογών τους.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments